Novinky ve verzi 197

redakce 3 minuty 13. 01. 2021
Novinky
Novinky se týkají zejména oblasti mezd a obchodování s Velkou Británií po brexitu. Navíc jsme pro vás nachystali aplikaci Vision Mobile, díky které můžete pracovat ve Vision ERP na svém mobilním telefonu nebo tabletu. Nová verze bude dostupná od pondělí 18. 1. 2021 (pozn. z techn. důvodů uvolňujeme verzi v úterý 19. 1.).

Mzdy a personalistika

V novém roce nás čekají legislativní změny, jako je nový způsob výpočtu dovolené, zrušení superhrubé mzdy či novinky v oblasti daní a další. Nachystali jsme pro vás dvouhodinový webinář, při kterém se vše naučíte zpracovávat přímo ve Vision ERP. Veškeré změny jsou také pečlivě popsané v nápovědě ve Vision ERP. Pokud byste webinář nestihli, můžeme vám později poskytnout jeho záznam.

Přechod na nový rok ve mzdách je stejný jako v minulých letech. Nový rok je potřeba založit až poté, co jsou zpracovány mzdy za rok 2020, nikoliv dříve. Uživatelé nejsou nijak omezeni tím, že nemohou založit rok 2021. Vše se nadále řeší v roce 2020, včetně nových nástupů do pracovního poměru od ledna 2021. Vše je popsáno v nápovědě.

Evidence dlouhodobého majetku

Ruší se kategorie nehmotného majetku pro účely daně zpříjmů – ruší se celý §32a, který upravuje odpisy nehmotného majetku.

Zvyšuje se hranice pro hmotný majetek a jeho technické zhodnocení ze současných 40000 Kč na 80000 Kč. Výše minimální hranice má vliv na hlídání přesahu potenciálních technických zhodnocení a jejich převodů do technického zhodnocení. Mechanismus hlídání a převod je popsán v on-line nápovědě. Parametr, který hlídá tuto hranici, si můžete nastavit v konfiguraci majetku.

Došlo k zavedení mimořádných odpisů pro skupiny 1 a 2 hmotného majetku (§ 30a). Více o popisu a nastavení změn můžete najít v online nápovědě.

Brexit

Brexit se primárně týká DPH, celnice a Intrastatu. Ve Vision ERP jsou to oblasti: fakturace, došlé faktury, tedy přijaté a uskutečněné plnění, a Intrastat. Týká se také obecně nákupu a prodeje, který v případě Severního Irska bude nadále patřit pod EU a dojde zde ke změně u DIČ z GB na XI. Velká Británie nyní již v číselníku nepatří do EU, proto u britských firem v DIČ GB musí být smazány- toto se automaticky projeví po aktualizaci. Pro původní GB se nebudou používat hlediska "EU-Zboží a služby", ale hlediska "Vývoz" a "Zahraniční osoba dovoz". Vše s výjimkou Severního Irska se bude řešit prostřednictvím celnice.

Vision Mobile

Možnost přístupu do Vision ERP z mobilního zařízení nabízíme již nějakou dobu, nyní jsme však vytvořili předem nakonfigurované aplikace. Jejich výhodou je rychlá implementace a nízké náklady na provoz. Nabízíme variantu pro manažery Vision Mobile Manager pro vedoucí pracovníky, kteří chtějí mít neustálý přehled o stavu firmy a aktivách svého týmu. Pro obchodníky a jejich vedoucí je vhodný Vision Mobile CRM. Vision Mobile Workflow zas umožňuje kontrolovat a schvalovat dokumenty na mobilu nebo tabletu. Všechny novinky vám představíme na bezplatném webináři 19. ledna 2021.

Balíkobot

K dispozici je nově API můstek k aplikaci, která zjednodušuje expedici zásilek prostřednictvím různých dopravců. Díky propojení můžete zásilky prostřednictvím Balíkobotu posílat přímo z prostředí Vision ERP bez nutnosti otevírat jinou aplikaci. Vision ERP také eviduje objednané zásilky a přijímá data z Balíkobotu.

Ostatní změny

O všech změnách podrobně informujeme ve zprávách v RSS kanálech ve Vision ERP a v nápovědě. V případě dotazů nás prosím kontaktujte prostřednictvím zákaznického portálu nebo na telefonním čísle HOT-LINE: +420 581 112 730.

Další blogové příspěvky