Uplatnění slevy na sociálním pojištění při zaměstnávání vybrané skupiny zaměstnanců na zkrácený úvazek

redakce 2 minuty 07. 03. 2023
Novinky
Přinášíme informace, které se týkají pouze organizací, které uplatňují nově zavedenou slevu na sociálním pojištění. Tato změna vyžaduje náročné programové úpravy, na kterých intenzivně pracujeme. Přinášíme návod, jak slevu již nyní ve Vision ERP uplatnit.
Zákonodárci nám opět zamotali hlavu změnami na poslední chvíli. Zapracování všech úprav vyžaduje delší časový úsek a rozsáhlejší testování, mezitím je ale možné při dodržení správného postupu o slevu zažádat.

Novela zákona

1. února 2023 nabyl účinnosti zákon č. 216/2022 Sb., který novelizuje zákon č. 589/1999 Sb.. Novela nově zavádí možnost uplatnění slevy na sociálním pojištění při zaměstnávání vybrané skupiny zaměstnanců na zkrácený úvazek.

Jak na to?

Zvládnete to snadno. V programu je již od verze 367 zahrnut výpočet slev u pracovníků, kterých se tato možnost týká. Uplatnění slevy je možné od mezd za únor 2023, tedy od mezd zpracovávaných v průběhu března 2023. Nárok na slevu se zadává v browseru ve výstupech a sestavách:
 

 
Při vygenerování přehledu o výši pojistného pro ČSSZ je v 10. řádku přehledu uvedena částka, o kterou se poníží celkový odvod pojistného:


 
Momentálně ještě programátor pracuje na celkovém propsání do účetních předpisů dle jednotlivých členění na střediska apod. Tato operace je obsáhlejší, a proto pokud potřebujete zaúčtovat mzdy už nyní, musíte si v účetním dokladu příslušných mezd udělat účetní zápis na odúčtování slevy na pojistném se stejným VS (-524/-336),  a až následně pak vygenerovat převodní příkaz, kde se vám již projeví předpis v nižší správné sumě.
 
Jakmile bude programování účtování celkově dokončeno, ihned zveřejníme verzi programu ke stažení. Připravuje se také aktualizace sestav, kontrolního výpisu sociálního pojištění a rekapitulace mezd, rozšíření o slevy.

Další blogové příspěvky